Matomo noscript

Hvad er fjernvarme? | Vestforbrænding
Stablede gule fjernvarmerør ved hus

Hvad er fjernvarme?

Fjernvarme fra Vestforbrænding er baseret på det affald, der ikke kan genanvendes. Affaldet bliver brændt og energien bliver udnyttet til fjernvarme og el. På den måde sparer vi på fossile brændstoffer som olie, gas og kul.

Affald giver lys i lampen og varme i radiatoren

På Vestforbrænding brænder vi affald i store ovne med en temperatur på 1.000 grader. Varmen fra forbrændingen bliver udnyttet til at drive en dampturbine, der får en generator til at dreje rundt og producere strøm.

Herefter bliver overskudsvarmen brugt til at opvarme vandet i en stor varmeveksler, som afleverer sin varme til fjernvarmevandet, der løber i rør lige ved siden af. Dampen er nu kølet, bliver til vand og så starter processen forfra.

Fra Vestforbrænding løber det varme fjernvarmevand til vekslercentraler, hvor vandets tryk og temperatur reduceres, så det passer til de forskellige kunder - lige fra store ejedomskomplekser til virksomheder og villaer. Hos den enkelte kunde opvarmer fjernvarmevandet vandet i radiatorer og vandhaner via en varmeveksler (fjernvarmeunit). Til sidst løber fjernvarmevandet tilbage til Vestforbrænding. Her varmer vi det op igen, så det er klar til endnu en tur i kredsløbet.

Fra affald til energi

Sådan bliver dit restaffald udnyttet til el og fjernvarme

Restaffald

Fremtidens fjernvarme

I fremtiden er der ikke affald nok til at dække varmebehovet hos de 39.000 nye fjernvarmekunder, vi skal forsyne inden 2030. Derfor skal andre energiformer integreres, blandt andet geotermi og overskudsvarme fra industrien og rensningsanlæg. Varme som ellers ryger ud til gråspurvene.

Samtidig har Vestforbrænding planer om at bygge et CO2-fangstanlæg inden 2030 på forbrændingsanlægget i Glostrup. Det vil skabe en del overskudsvarme til fjernvarmenettet og samtidig betyde, at fjernvarmen fra Vestforbrænding bliver CO2-neutral.

Vestforbrændings fjernvarme i tal

Fjernvarmerør
km
Affald til forbrænding i 2022
ton
Fjernvarme i 2022 - svarende til 69.000 enfamiliehuse
MWh
Samlede energiproduktion i 2022 - fjernvarme og elproduktion
MWh

Nyheder om fjernvarme