Matomo noscript

Mere genbrug i fremtiden | Vestforbrænding

Mere genbrug i fremtiden

Ansatte med plakater om mere genbrug

Målet for fremtiden er sat. Vestforbrænding skal sammen med kommunerne sikre, at op mod 30.000 ton affald bliver genbrugt i 2030. Det svarer til vægten af tre Eiffeltårne eller knap 10% af alt det affald, der bliver indsamlet på de 24 genbrugsstationer i Vestforbrændings område.

Med hvad skal der til for at nå målet på 30.000 ton? Det var over 40 affaldsmedarbejdere fra Vestforbrændings ejerkommuner samlet om at få inspiration til, da de på en regnvåd tirsdag var på udflugt med genbrug som omdrejningspunkt.

Fælles om genbrug

En gammel genbrugsbus fra Københavns Sporveje fra 1968 dannede rammen om dagens første oplæg, hvor Genbrugschef på Vestforbrænding Stig Nielsen gav et smugkig ind i fremtidens arbejde med genbrug. I første omgang handler det primært om, at Vestforbrænding sammen med kommunerne skal finde de bedste løsninger - både lokalt på den enkelte genbrugsstation og på tværs af kommunegrænserne.  Nøgleordene er fælles afsætnings- og logistikmuligheder, samarbejder på tværs af affaldsbranchen og analyser af genbrugspotentialer og -data. Indsigten er:  fælles løsninger giver mere genbrug.

På Vermlandsgade genbrugsstation kan man (næsten) dele det hele

Første stop på turen var det nye genbrugsområde på Vermlandsgades genbrugsstation, der åbnede 9. oktober i år. Stine Laurberg Hansen og Kenneth Petersen fra Københavns Kommune fortalte om den nye delezone, hvor borgere og erhverv kan aflevere og hente mange forskellige genbrugsting, der er inddelt i kategorier. Både gæster og personale på genbrugsstationen har taget godt imod delezonen og det nye koncept forventes at blive implementeret på andre genbrugsstationer i København.

Frivillighed, fællesskab og filmrekvisitter

Spejdernes Genbrug fra Furesø Kommune stod for dagens næste oplæg

Her fortalte Niels Troels-Smith blandt andet om der gode samarbejde med Genbrugssstationen i farum og om værdien af stærkt fællesskab af frivillige, når det gælder om at sortere og afsætte mere til genbrug. På deres månedlige loppemarked har de mere end 1500 besøgende, og omsætter for omkring 100.000 kr. i timen. Som bonus kan det nævnes, at de har så mange gode og historiske genstande, at flere af dem optræder i danske film og tv-serier.

Hvordan undgår man at gøre genbrug røvkedeligt og frelst?

Det var både overskriften og budskabet fra Julie Schoen, der til dagligt er redaktør på Den blå avis’ medie om genbrug DBA Guide. Hendes svar var, at de fleste genbrugsgenstande rummer både en sjov og personlig historie, som man bør gribe og formidle videre til interesserede genbrugere. På den måde øger man både interessen og efterspørgslen på genbrug.

Deltagerne fik også et smugkig bagom DBA Guides årlige Genbrugsindeks, der dykker ned i danskerne genbrugsvaner. Genbrugsindekset består adfærdsdata fra Epinions Danmarkspanel og DBA-platformen, der heldigvis viser, at danskerne genbruger mere og mere.

Julie viste bl.a., at Nordsjællænderne er dem, der køber og sælger mindst til genbrug.

Salg af brugte byggematerialer siden 1975

Sidste stop på dagen var i Den Grønne Genbrugshal på Fristaden Christiania, der som nogle af de første fokuserede på brugte byggematerialer. Deltagerne fik en rundvisning i den gamle butik med Søren, der fortalte, hvordan man holder en genbrugsbutik kørende i tæt på 50 år. I takt med, at Christianias byggemuligheder er mindsket med tiden, er butikken begyndt at sælge nye og grønne produkter side om side med de brugte.