Matomo noscript

Vestforbrænding har fortsat høje ambitioner og mål | Vestforbrænding

Vestforbrænding har fortsat høje ambitioner og mål

Direktør og bestyrelsesformand for Vestforbrænding

Vestforbrænding har i dag afholdt generalforsamling, og her kunne bestyrelsesformand Ole Bondo Christensen konstatere, at 2021 har været endnu et år med en rivende udvikling af virksomheden. Et år med høje ambitioner på klima- og energiområderne hvor øget genbrug, mere klimavenlig fjernvarme og CO2-neutralitet står i centrum.

- Udgangspunktet for vores store og tunge træk ligger i ”Strategi 2030”, som Vestforbrænding vedtog i 2021. Den har fire meget klare fokusområder med mere direkte genbrug, mere genanvendelse, en markant udvidelse af fjernvarmenettet og en CO2-neutral varmeforsyning. Den altoverskyggende ambition er at blive en klimaneutral virksomhed i 2030 og bidrage til den grønne omstilling i vores ejerkommuner, indledte Ole Bondo Christensen med i sin beretning, som også omfattede Vestforbrændings øvrige ambitioner som eksempelvis øget fokus på den effektive drift og sikring af så høj energiudnyttelse af affaldet som muligt – blandt andet ved at sikre, at røggas bliver anvendt i produktionen af fjernvarme.

Et af Vestforbrændings strategiske indsatsområder, som er blevet mere end aktualiseret gennem krigen i Ukraine, er den storstilede plan for udvidelse af Vestforbrændings fjernvarmenet med 30.000 nye kunder i syv kommuner. En beslutning, som Vestforbrændings bestyrelse traf, før konsekvenserne af krigen blev til virkelighed for varmekunder med olie- og gasfyr.

- Beslutningen om, at langt de fleste olie- og naturgasfyr skal skrottes, og hovedparten af disse skal erstattes med fjernvarme, var truffet på Christiansborg, men behovet for en hurtigere udvikling med turbo på udrulningen af fjernvarme blev hurtigt grebet af Vestforbrænding, hvor alle borgere med olie- eller naturgasfyr inden udgangen af 2022 får besked på, om og hvornår, de kan få fjernvarme. Der ligger en stor og vigtig opgave i at informere borgerne og vores ejerkommuner om fjernvarmeplanerne, fortsatte Ole Bondo Christensen, som også understregede, at udbygningen af fjernvarmen skal ske ved øget brug af overskudsvarme fra bl.a. industrien, datacentre og spildevandsanlæg og gennem et stærkt samarbejde mellem de forskellige aktører i sektoren.

I formandens beretning indgik også Vestforbrændings ambitiøse mål for CO2-neutral varmeproduktion og CO2-fangst .

- Vestforbrænding har ambitioner om at fange den CO2, der udledes fra affaldsforbrændingen i Glostrup. Det vil kunne udgøre et væsentligt bidrag til den nationale målsætning om CO2-neutralitet.  Forarbejdet til at etablere et fuldskala anlæg blev påbegyndt i 2021 og fortsætter her i 2022, så vi kan have anlægget klart senest i 2030 og meget gerne før. Et anlæg som gennem overskudsvarme fra processen kan udnyttes til fjernvarme og gøre Vestforbrænding til CO-neutralt. For at nå vores mål og realisere vores ambitioner gælder det endnu engang, at det kræver samarbejde på tværs af aktører og interesser. I den erkendelse indgik vi i 2021 i et samarbejde med Hovedstadens og Storkøbenhavns største forsynings- og transmissionsselskaber under navnet Carbon Capture Cluster Copenhagen (C4) for også at skabe de bedste forudsætninger for sammen at fange 3 mio. tons CO2 årligt, sagde Ole Bondo Christensen, som tilføjede, at Vestforbrænding løbende er i dialog med politikere og embedsværk om finansiering af rammevilkår for CO2-fangst i Danmark, og at han forventer, at den nye grønne skattereform vil understøtte indsatsen.

På områderne genanvendelse og genbrug hæftede Ole Bondo Christensen sig bl.a. ved, at det fortsat er uvist, hvordan reel genanvendelse skal måles, når 60 pct. af husholdningsaffaldet skal genanvendes  i 2030.

- Men sikkert er det, at vi skal sortere langt mere, end vi allerede gør. Derfor blev det et krav, at kommunerne fra 1. juli 2021 skulle indsamle affald i ti fraktioner ved husstandene. Fristen var dog så kort, at de fleste af Vestforbrændings ejerkommuner valgte muligheden for at søge dispensation frem til udgangen af 2022. I den forbindelse tog Vestforbrænding initiativ til et samarbejde mellem kommunerne for at finde fælles løsninger.

- Vestforbrændings ejerkommuner er allerede nået langt med genanvendelse, og op mod 64 pct. af den samlede affaldsmængde fra borgerne blev i 2021 udsorteret med henblik på genanvendelse. Men når det fremadrettet hedder reel genanvendelse, der skal måles på, er der stadig et stykke vej til målet på 60 pct., sagde Ole Bondo Christensen, som er optimistisk og pointerer, at genanvendelse er godt men direkte genbrug er endnu bedre for klima og miljø.

Derfor har Vestforbrænding, som en del af sin strategi sat et ambitiøst mål om at gå fra 1.000 ton direkte genbrug i 2021 til 30.000 tin i 2030.

- Det kræver en dedikeret indsats og et tæt samarbejde med lokale foreninger og socialøkonomiske virksomheder, som arbejder med indsamling og salg af de forbrugsgoder, som har udtjent deres værnepligt i en husholdning, men kan genanvendes andre steder. Derfor blev der også i 2021 oprettet en ny mindre afdeling på Vestforbrænding som alene har fokus på genbrug. Opgaven er at udvikle fælles koncepter for kommuner og foreninger om eks. logistik, indsamling og digitalisering, sagde Ole Bondo Christensen, som samtidig fastslog, at kommunerne og lokale NGO’ere naturligvis stadig skal kunne drive deres egne genbrugsbutikker.

- Vestforbrænding er godt rustet til fremtiden. Også når det kommer til de overvejelser, der er på Christiansborg om konkurrenceudsættelse og selskabsgørelse. Virksomheden er veldrevet, og som det fremgår af regnskabet, er økonomien solid og priserne på både fjernvarme og affaldshåndtering er lave. Samtidig vil vi fortsat lægge vægt på et tæt og tillidsfuldt samarbejde med kommunerne og et højt serviceniveau for borgerne.  

Ole Bondo Christensen sluttede sin formandsberetning af med en stor tak for samarbejdet til ejerkommunerne, bestyrelsen samt ledelse og ansatte på Vestforbrænding.


Kontakt og information

Medier er velkomne til at kontakte undertegnede for uddybning af denne pressemeddelelse eller ønsker om interview.

Ole Bondo Christensen, bestyrelsesformand. Vestforbrænding via pressechef, Per-Henrik Goosmann: [email protected]  / tlf. 40 38 76 31

Læs Vestforbrændings seneste årsrapport.