Nyhed fuld visning
 
 
Genbrug til VestforbrændingPrint denne side
E-mail denne side
Selvom navnet leder opmærksomheden hen på de store ovne, så foregår der andet end forbrænding på anlægget i Glostrup. Vestforbrænding har nemlig fået et nyt anlæg til sorteret papir, plast, glas og metal. Så selvom du ser bilerne med dit sorterede affald køre ind til den store skorsten, skal du ikke frygte, at dit sorteringsarbejde går op i røg.

Vestforbrænding har åbnet et nyt anlæg, hvor frasorteret glas, metal, papir og plast bliver opsamlet og sendt videre til genbrug. Og det ligger i samme hal, som siloen til det affald, der skal brændes.

Men affaldet til genbrug bliver holdt langt væk fra ovnene. Faktisk bliver det læsset af i den anden ende af hallen i fire store containere, hvor de fire typer affald holdes adskilt.

- Først når de store containere er fyldt, bliver de kørt videre til genbrug. På den måde sparer man arbejdstid og CO2 ved transporten, siger udviklingschef Yvonne Amskov.

Det nye anlæg viser Vestforbrændings øgede fokus på at få ressourcerne fra affaldet genbrugt. I 2012 har flere af Vestforbrændings ejerkommuner fået nye to- eller firdelte beholdere til villaer og haveboliger, som giver borgerne mulighed for at sortere papir, plast, glas og metal fra restaffaldet derhjemme.

- Det nye anlæg illustrerer vores vision om at være ressourceforvaltere, udtaler Yvonne Amskov. – Vi sikrer, at borgerne får mest muligt genbrug for deres sortering.

De fire typer affald sendes videre til virksomheder, som kan lave nye produkter af genbrugsmaterialer. Gammel Tupperware bliver på den måde til din nye fleecetrøje. Glasaffald bliver til blandt andet syltetøjsglas. Papir bliver til alt fra nyt printerpapir til æggebakker. Og metal bliver smeltet om og brugt til for eksempel konservesdåser.

- Vi ved jo, at der er meget at komme efter nede i skraldespandene, siger Yvonne Amskov. - Og med vores nye anlæg kommer vi et skridt nærmere at udnytte ressourcerne optimalt, ressourcer som ellers ville gå op i røg.
Firkammerbilen drejer til højre i porten for at komme til det nye omlastningsanlæg på Vestforbrænding.
Klik her
og se billedet i fuld størrelse og høj opløsning (6,5 MB).

Fakta


De fire fraktioner:

  • papir
  • plast
  • glas
  • metal
Derudover begynder der i 2013 forsøg med at sortere madaffald fra i Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk Kommuner.
I Gentofte kombineres indsamlingen af materialeressourcerne til genbrug med indsamling af farligt affald.

Deltagende kommuner (1. januar 2013)
  • Herlev Kommune, 4.200 husstande
  • Høje-Taastrup, Ishøj og Vallensbæk Kommuner, forsøg med 180 husstande i alt
  • Furesø Kommune, forsøg

Deltagende kommuner (senere i 2013)
  • Gentofte Kommune 3.800 husstande fra 1. april 2013
  • Gladsaxe Kommune, 7.000 husstande fra 1. april 2013
  • Rødovre Kommune 12.000 husstande fra 1. maj 2013