Gå til main indhold

Fra kemotekniker til kreativ formidler

 

Eva Fischer Alstrup underviser børn og unge i, hvad der sker med affald. Det er et job med mening, hvor hun kan kombinere sine evner for kreativ formidling og sin naturfaglige baggrund.

Formidler Eva Fischer iført en rød hjelm, foran en gruppe mennesker iført hvide hjelme og sikkerhedsveste

Eva Fischer Alstrup er en af ni formidlings- og udviklingskonsulenter på Vestforbrænding. Oprindeligt er hun uddannet kemotekniker.

”Og det er altså ikke en, der står for kemoterapi”, siger Eva med et grin og forklarer, at det står for kemi- og motortekniker. En uddannelse, der har ført til jobs inden for bl.a. kvalitet, miljø og arbejdsmiljø i industrien. Hun har også arbejdet som kemilærer på en erhvervsskole, inden hun for fem år siden havnede i Formidlingscenteret hos Vestforbrænding.


Naturfag i virkeligheden

Eva underviser i flere af de forskellige læringsmiljøer på Vestforbræning, og hun har gæster fra 0. klasse til 1. g. Hun er særligt glad for at undervise i Wastelab, hvor de ældste elever laver kemiske forsøg med udgangspunkt i processerne på forbrændingsanlægget.

”Mit job giver mening. Jeg formidler vigtig viden til børn og unge om miljø, energi og genanvendelse. Og så kan jeg samtidig være med til at gøre naturfagene mere nærværende og levende, når jeg viser, hvordan de kan bruges i virkeligheden”, siger Eva.


Formidlergen

Jobbet som formidler kræver, at Eva og kollegerne følger med i, hvad der sker på affaldsområdet, og hvordan anlægget og fjernvarmen fungerer. Og så handler det selvfølgelig om at kunne lære fra sig til forskellige aldersgrupper.

”Jeg har et formidlergen i mig. Jeg kan virkelig godt lide at forklare ting, som er svære og som så pludselig giver mening for andre,” siger Eva og fortæller, at det var kombinationen af formidling og arbejdet i industrien, der tiltrak ved Vestforbrænding.


Kreativitet og teknisk snilde

Det er ikke kun Evas formidlingsevner, der kommer i spil i jobbet. Den tekniske baggrund har hun bl.a. brugt til at bygge diverse modeller til undervisningen f.eks. et minihus med elektricitet og senest en model af fjernvarmesystemet, der er lavet i samarbejde med kolleger.

”Kreativiteten er afgørende, når man skal formidle svære budskaber”, siger Eva og forklarer, at det også var tilfældet, da Corona satte ind og gjorde det umuligt at have besøg på Vestforbrænding. Eva og kollegaen Petar Granic lavede derfor en række film, der tager seerne bag murene, og på pædagogisk vis fortæller, hvad der sker på anlægget.

”Her brugte vi f.eks. en ballon, en støvsugerpose og en bruser til at forklare, hvordan vi renser røgen. Jeg havde sågar min ukrudtsbrænder med hjemmefra til en af scenerne om forbrænding. God formidling kræver også kreativitet”, slutter Eva.

 

Se film med Eva og Petar