Fra arkæolog til professionel affaldsnørd
Formidlings- og udviklingskonsulent Kristian Minck vil gerne give elever og andre gæster på Vestforbrænding en aha-oplevelse, når han rundviser og underviser. For ham er god formidling at tage udgangspunkt i, hvor tilhørerne er: lytte til dem, være nærværende og i øjenhøjde.

Kurser for ejendomsfunktionærer, åbne besøg, internationale besøg, undervisning på genbrugsstationer og formidling til masser af skoleklasser i alle aldre. Det er bare et par af de opgaver, som Kristian Minck løser på Vestforbrænding. Det handler hver gang om affald, energi og ressourcer, og han kan lide at møde nye mennesker, snakke med dem og give dem noget at tænke over.
”Jeg vil gerne rykke noget hos elever eller andre gæster i de 2-3 timer, jeg har dem. Jeg tror på, vi lærer gennem kroppen og ved at bruge vores sanser: Ved at se ned i den kæmpestore affaldssilo, røre ved skrald i forskellige materialer eller fx fornemme, hvordan skrald kan lugte lidt som døde dyr,” siger Kristian Minck, som har været formidler på Vestforbrænding i tre år efter to år som genbrugsvejleder på blandt andet Albertslund Genbrugsstation.
Human waste is human waste
Kristian Minck er uddannet klassisk arkæolog og har gravet efter materielle fund i både Grækenland, Italien og Danmark. Det lyder måske langt fra hans nuværende job på affalds- og energiområdet, men for Kristian er der en tæt sammenhæng:
”Jeg plejer at sige, at ”human waste is human waste”. Jeg arbejder jo stadig med alle mulighederne i materiel kultur: Hvad er det, folk har efterladt, og hvad fortæller det om vores tid og verden? Resten er kun et spørgsmål om datering - altså om affaldet er 2.000 år gammelt eller fra sidste uge.”
Kristian ville være arkæolog allerede som 9-årig, så det var en drengedrøm, der gik i opfyldelse, men det var formidlingen af stoffet, der blev det centrale. Derfor blev han også arkæolog og formidler på VejleMuseerne og senere guide i Klassikernes Rejseforening, hvor han havde grupper med til Sicilien og andre steder i Sydeuropa, for at fortælle om de spor den klassiske oldtid har sat sig i eftertiden.
På sporet af klimadagsordenen
Det var et job som konsulent i en natur-grøn forening til børn og unge, der for alvor fik Kristian på sporet af klimadagsordenen. Her mødte han efter eget udsagn en masse klimatosser, men frem for alt blev han interesseret og fascineret af den vigtige opgave med at oplære næste generation af storforbrugere.
”Børnene er vores vigtigste ambassadører. Hvis de bliver klogere end os og kan påvirke deres forældre til at forbruge mindre, genanvende og sortere, så er vi nået langt.”