Gå til main indhold

Spørgsmål og svar

Herunder finder du spørgsmål og svar om erhvervsaffald på genbrugsstationerne. Besvarer det ikke dit spørgsmål, så er du velkommen til at kontakte vores kundeservice.

Generelt

Hvad er erhvervsaffald?

Erhvervsaffald er ”affald, som er frembragt af virksomheder, herunder dagrenovationslignende affald, have-parkaffald, storskrald, bygge- og anlægsaffald, produktionsaffald, industriaffald, kildesorterede affaldsfraktioner og jord. Erhvervsaffald kan enten være farligt eller ikke-farligt”. (Affaldsbekendtgørelsen kapital 2, §3 stk. 22).

Selvom du eventuelt har udført en opgave for og hos en borger, bliver affaldet betragtet som erhvervsaffald, hvis affaldet afleveres af en virksomhed.

Hvad er privat affald?

Privat affald er i denne sammenhæng affald fra private husholdninger, herunder affald fra gør-det-selv-projekter. Hvis en håndværker, gartner eller tilsvarende kører dit affald til genbrugsstationen, betragtes det som erhvervsaffald.

Hvorfor skal jeg betale for at aflevere erhvervsaffald på genbrugsstationerne?

Ifølge Bekendtgørelse om affaldsregulativer, -gebyrer og -aktører skal virksomheder betale for brug af genbrugsstationerne. På vores hjemmeside kan du læse mere om eventuelle undtagelser og særlige tilfælde.

Er der kontrol med, om jeg afleverer erhvervsaffald?

Hvis bilen er indregistreret til erhvervsformål, har vi ikke brug for yderligere kontrol. Hvis bilen er indregistreret til privat brug eller har udenlandske nummerplader, vil vi tage kontakt til chaufføren for at afklare, om der er tale om erhvervsaffald, hvor der skal betales.

Hvorfor er gebyrerne baseret på biltyper?

Gebyrerne afhænger af, om bilen er registreret som personbil, kassevogn eller ladvogn. Forskellene i gebyrerne for de tre biltyper er baseret på en række undersøgelser af, hvad og hvor meget affald de tre biltyper afleverer i gennemsnit. Se længere nede for priser.

Kan jeg stadig købe årskort og engangsbilletter?

Nej. Både årskort og engangsbilletter forsvinder 1. januar 2023.

Hvor længe gælder et besøg?

Hvis du får brug for at køre ud og ind igen på genbrugsstationen inden for 30 min., tæller det kun som ét besøg.

Skal jeg betale ekstra for farligt affald?

Ja. Hvis du afleverer mere end 5 kg, skal du henvende dig til personalet. For hver 10 kg udover de første 5 kg koster det 60 kr. eksklusiv moms.

Læs mere om farligt affald

Betaling og faktura

Hvad koster et besøg på genbrugsstationen?

Prisen på besøget afhænger af biltype.

  Personbil Kassevogn Ladvogn
Ekskl. moms 108 kr. 144 kr. 184 kr.
Inkl. moms 135 kr. 180 kr. 230 kr.

Hvordan betaler min virksomhed for aflevering af affaldet?

Din nummerplade bliver aflæst på genbrugsstationen. Hvis din bil er indregistreret udelukkende til erhverv, bliver den genkendt, og din virksomhed bliver automatisk faktureret. Det samme gælder biler på papegøjeplader med et CVR-nummer tilknyttet. Hver måned sender vi en faktura til virksomhedens digitale postkasse.

Det er også muligt at betale med kreditkort via kundeportalen. Vær opmærksom på, du skal oprette dig som bruger og tilknytte virksomhedens biler første gang, du besøger kundeportalen.

Hvis du ønsker at betale med et EAN-nummer, skal du sende en mail til erhvervsaffald@vestfor.dk.

Min virksomhed er registreret i udlandet. Hvad gør jeg?

Virksomheder uden dansk CVR-nummer skal betale via QR-kode som et enkelt- besøg eller tage fat i en medarbejder.

Jeg har fået en regning, men jeg har ikke været på genbrugsstationen. Hvad skal jeg gøre?

Vi fakturerer ud fra aflæsning af nummerplader på genbrugsstationerne. Hvis du mener, der er sket en forkert registrering af din bil, skal du kontakte os på erhvervsaffald@vestfor.dk.

Jeg har fået en regning for en bil, jeg har udlejet/leaset ud. Hvad gør jeg?

Du skal bede din lejer/leaser om at søge om fritagelse, når han/hun er på genbrugsstationen. Hvis du alligevel har modtaget en regning, må du viderefakturere til din lejer/leaser.

Hvad gør jeg, hvis jeg afleverer affald i et erhvervskøretøj, som jeg lejer eller leaser?

Hvis du har lejet eller leaset et køretøj, og det udelukkende er registreret til erhvervsmæssig brug, sender vi en faktura til virksomheden ud fra CVR-nummer. Du risikerer derfor at få et mellemværende med din udlejer/leasingfirma.

Kommer du derimod med privat affald i en lejet/leaset bil registreret til erhverv, skal du søge om fritagelse og tage billeder af dit lejebevis.

Hvad gør jeg, hvis jeg kører i en bil med papegøjeplader?

Hvis bilen har et CVR-nummer tilknyttet, bliver du automatisk opkrævet for besøget. Kommer du med privat affald, kan du søge om fritagelse for betaling.

Har bilen ikke et CVR-nummer tilknyttet, så bliver du ikke opkrævet. Kommer du med erhvervsaffald, skal du oprette dig og bilen i Kundeportalen

Bliver jeg opkrævet som erhvervskunde, hvis jeg kun afleverer noget til genbrug?

Ja.

Typer af køretøjer

Hvor stor en bil må jeg besøge genbrugsstationen i?

På genbrugsstationerne er der adgang for køretøjer med en totalvægt på højst 3.500 kg. Det er tilladt at have en trailer med.

Kan jeg aflevere mit private affald, når jeg kører i en bil på gule plader?

Hvis bilen alene er registreret til erhvervskørsel, kan du købe et dagsbevis hos SKAT. Dagsbeviset giver dig lov til at køre privat i en bil på gule plader med en totalvægt på til 3.500 kg, selvom bilen er registreret til ”erhvervsmæssig godstransport” og normalt ikke må bruges til privat kørsel.

Alle kan købe et dagsbevis, hvis man har ejerens/lejerens tilladelse til at køre privat i bilen.

Se mere på www.skat.dk og søg efter ”Dagsbevis til privat kørsel”.

Når du har købt tilladelsen hos SKAT, skal du søge om fritagelse via QR kode, hvor du tager et billede af dagsbeviset, hvorefter din anmodning vil blive behandlet. (OBS: Du skal have dagsbeviset med dig, også hvis du bliver stoppet af andre myndigheder).

Koster en trailer ekstra?

Nej.

Transport af andres affald

Jeg transporterer affald for en kunde. Skal jeg betale?

Hvis du kommer med affald fra en privat husstand, og din virksomheds eneste ydelse er transport, er det gratis at aflevere affaldet på genbrugsstationen. Det kræver dog, at I søger fritagelse via QR kode, indsætter et billede af affaldet og benytter begrundelsen ”Transportvirksomhed”. Hvis I transporterer affald fra andre virksomheder, skal I under alle omstændigheder betale.

Hvis din virksomhed ikke udelukkende beskæftiger sig med transport, så skal I betale for at besøge genbrugsstationen  - også selv om affaldet er fra en privat husstand. Du er således ikke omfattet af fritagelsesmuligheden, hvis dit firma også kan levere fx håndværks- eller gartnerydelser.

Jeg transporterer affald fra en privat husholdning. Skal jeg betale?

En virksomhed skal betale for at bruge genbrugsstationen, uanset hvor affaldet stammer fra. Det gælder også for fx håndværkere og anlægsgartnere, der arbejder for husholdninger.

Hvis virksomheden er en ren transportvirksomhed, kan I dog søge om fritagelse fra betaling.

Se også ovenstående Spørgsmål og svar.