Gå til main indhold
13. januar 2020

Åben skole på genbrugsstationen

Skoleelever skal møde virkeligheden uden for skolen. Og når det handler om affald og sortering, er de lokale genbrugsstationer et godt bud. Fx på Jægerspris Genbrugsstation hvor et nyt ”formidlingshjørne” står klar til elever og lærere.

Børn og unges nysgerrighed skal vækkes, og de skal lære, hvordan man håndterer affald, hvad man kan bruge affald til og hvorfor man skal sortere det. Det er ambitionerne bag de nye formidlingsfaciliteter på Jægerspris Genbrugsstation, hvor eleverne bliver taget med på opdagelse i de mange containere og får indblik i hverdagen på en genbrugsstation.

 

Elever møder virkeligheden

De nye undervisningstilbud på genbrugsstationen ligger i tråd med et centralt element i folkeskolereformen om den åbne skole, hvor eleverne skal møde virkeligheden uden for skolen. Og eleverne får da også meget mere ud af at se, hvad der foregår på genbrugsstationen, samtidig med de bliver undervist, vurderer Mogens Doctor Seeland, som er servicemedarbejder og ekstern formidler på Jægerspris Genbrugsstation:
”Ved at få eleverne ud på selve genbrugsstationen, kommer de helt tæt på og ser sortering af affald i stor skala. Det tror jeg, man lærer noget af, og det tilføjer undervisningen en ekstra dimension, som styrker den mundtlige fortælling om genbrugsstationernes principper. Og så er det da også sjovere for de unge, at de kommer på en tur og eksponeres for noget, de slet ikke kan opleve i klasselokalet,” siger Mogens Doctor Seeland.

 

Ny generation med respekt for ressourcer

Genbrugsstationerne tager imod både yngre og ældre skoleelever, og i øvrigt alle andre nysgerrige borgere. Og målet for undervisningen er ambitiøst, forklarer Mogens Doctor Seeland:
"Den næste generation skal gerne udvikle en respekt for de mange ressourcer, der gemmer sig i skraldet. Og så skal de naturligvis lære, hvordan man affaldssorterer korrekt, og lære at man faktisk kan få noget godt ud af de ting og sager, som man selv er færdig med at bruge."
Det nye formidlingshjørne på Jægerspris Genbrugsstation er etableret i en eksisterende lade, som pladsens personale primært har indrettet med genanvendelige materialer.

 

Kontakt:
Hvis du vil besøge Jægerspris Genbrugsstation 1-1½ time med en klasse eller en anden gruppe, kan du kontakte driftsleder Michael Birch Karlsen på 20 59 88 91.

Hvis du vil besøge en anden genbrugsstation, kan du finde kontaktoplysninger her.

Fag og fokusområder:
Primært naturfagene og samfundsfag.

Læs mere om besøg på genbrugsstationer
0.-6. klasse
7.-9. klasse

Gå tilbage til nyheder