Gå til main indhold
22. februar 2018

11 tons stål sendes til England

Vestforbrændings ene generator er havareret. Se, hvordan det ser ud, når den 11 tons tunge centrale akse bliver afmonteret og sendt til England til reparation. Mens generatoren bliver repareret, er Vestforbrændings strømproduktion halveret. Fjernvarmeproduktionen kører stadig på fuld kraft

Vestforbrænding har to turbiner og to generatorer, der omdanner energien fra affaldsforbrænding til elektricitet. Turbinen drives af den overophedet damp fra affaldsforbrændingen. Generatoren omdanner bevægelsen fra turbinen til elektricitet ved hjælp af elektromagnetisme. Den virker efter samme princip som en cykeldynamo – bare i noget større skala. Den 11 tons tunge gennemgående akse i Vestforbrændings generator roterer med 1500 omdrejninger per minut.


Skal repareres i England

Søndag i uge 5 gik noget galt på en af Vestforbrændings to generatorer. Sikkerhedssystemerne på generatoren registrerede vibrationer i anlægget og satte med det samme nedlukning i gang. Men der er store kræfter på spil. Så nedlukningen tager tid, og da generatoren stod stille, var skaden allerede sket.
 Årsagen til havariet er endnu ikke helt fastlagt, men vi har et godt overblik over, hvilke reparationer, der skal til for at få generatoren tilbage i topform. Nogle skader er synlige, men vibrationerne kan have påvirket andre dele på generatoren. Derfor skal den ses efter i sømmene – en større opgave, da den mange tons tunge generatoren er et kompleks stykke finmekanik, hvor selv de mindste detaljer skal være i perfekt stand. Den centrale akse er blevet sendt til reparation hos specialister i England. Her kan du se, hvordan det ser ud, når den skal løftes ud af turbinehallen og ned i den lastbil, der skal køre den tværs gennem Europa.


Ekstra fjernvarme i vinterkulden

Skaderne på den ene generator betyder, at Vestforbrænding kun har mulighed for at producere halvt så meget strøm som normalt. Midt i vinterkulden har det heldigvis ikke den store betydning for Vestforbrændings samlede energiproduktion, da det i stedet er muligt at skrue op for fjernvarmeproduktionen.

Gå tilbage til nyheder