Gå til main indhold
6. april 2020

22 ton mobilshunt sikrer affaldsbaseret fjernvarme

Mobilshunt skal sikre affaldsbaseret fjernvarme til kunder i blandt andet Skovlunde, Ballerup og Måløv, mens vekslerstationen bygges om.

En 22 ton tung mobilshunt blev den 1. april leveret til Vestforbrændings vekslerstation i Lundebjerg. Shunten skal sikre affaldsbaseret fjernvarme til kunder i blandt andet Skovlunde, Ballerup og Måløv, mens vekslerstationen bygges om det kommende halve år.

Fra slutningen af april til oktober bliver Lundebjerg vekslerstation lukket ned, mens den bliver bygget om til en shunt. En shunt er et anlæg, hvor vi blander returvandet fra varmekunderne med det varme vand fra Vestforbrænding. Når projektet er fuldført, betyder det, at vi kan sænke temperaturen på det vand, som løber tilbage til forbrændingsanlægget.

”En lavere temperatur på vandet, der løber retur til forbrændingsanlægget, gør det muligt at køre forbrændingsanlægget mere effektivt, så vi får mere energi ud af affaldet. Det er både godt for miljøet og giver en økonomisk gevinst,” forklarer Vestforbrændings projektleder Per Nielsen.

Affaldsvarme i stedet for gas

Den mobile shunt, som blev transporteret fra Jylland til Lundebjerg den 1. april, varetager samme funktion i ombygningsperioden. Alternativet havde været at levere fjernvarme produceret på gas fra vores spidslastanlæg. Så der er både sparet penge og CO2 ved at opsætte mobilshunten.

”Med en effekt på 20 MW kan den mobile shunt på en time levere samme mængde energi som et pænt stort parcelhus bruger på et år. Så vi sparer rigtig meget gas ved at sætte den op og kan i stedet i langt højere grad levere miljøvenlig, affaldsbaseret varme. Når vi ikke længere skal bruge mobilshunten ved Lundebjerg, bliver den stillet på lager og holdes klar, så den kan gøre gavn et andet sted på vores fjernvarmenet, når vi får brug for det,” fortæller Per Nielsen.

Selvom mobilshunten kan flyttes, er den ikke nogen let lille sag. 22 ton tung, 7 meter lang og ca. 3,5 meter i højden og bredden fylder den godt i landskabet, og det har krævet en særtransport at få den transporteret til Lundebjerg.

Gå tilbage til nyheder