Gå til main indhold
27. april 2020

Genanvendelse begynder med din sortering

Der bliver produceret masser af affald i de danske hjem i Corona-tiden. Og det skal sorteres inden affaldsspanden. Det gør nemlig en stor forskel for genanvendelsen, at affaldet bliver adskilt fra start.

Mange af os er hjemme på matriklen i disse tider, og mængderne af affald vokser i de små hjem. Gør-det-selv-projekter, oprydning i kælderen og på loftet og klargøring af haven til forår og sommer. Og når du står der midt i alt skramlet fra kælderen, så spørger du måske dig selv, om det overhovedet nytter at sortere dit affald. Det korte var er: ja. For der findes endnu ikke robotter eller avancerede anlæg, der kan gøre det så godt som dig. Din sortering øger mængden, kvaliteten og ikke mindst værdien af det genanvendelige affald. Det fortæller udviklingschef på Vestforbrænding, Yvonne Amskov.

”Vestforbrændings 19 ejerkommuner valgte allerede i 2012 at satse på sortering ved husstandene, og det har vist sig at være en helt rigtig beslutning. Det sikrer nemlig den renhed og kvalitet i affaldet, som i dag er afgørende for, at vi kan afsætte Danmarks største affaldsvolumen til genanvendelse på et presset europæisk marked”, siger Yvonne Amskov og tilføjer: ”Hele formålet er jo, at det affald vi indsamler, rent faktisk bliver genanvendt så vidt muligt”.


Affaldet skal holdes adskilt

Hvorfor ikke bare blande det hele sammen; plast, glas, metal og papir og så lade et sorteringsanlæg eller en robot klare arbejdet? Det lyder nemt og bekvemt, når man tænker på oprydningen i kælderen, men det er en dårlig idé.

”Der er en tendens til, at behandlingsanlæggene i Europa stiller højere og højere krav til renheden og kvaliteten af materialet, de modtager til genanvendelse”, fortæller Yvonne Amskov og tilføjer, at det netop er derfor, det er så vigtigt, at man som borger ikke blander de forskellige affaldstyper sammen. Hvis der for eksempel kommer plast og pizzabakker i papcontaineren mindskes værdien af materialet, og det vanskeliggør muligheden for genanvendelse. ”Og det er jo virkelig ærgerligt, når der faktisk er mange, der har gjort sig umage og har sorteret”


Borgerne har en vigtig opgave

Med et kommende klimaudspil på affaldsområdet og en ny national affaldsplan, kan vi forvente at målene for genanvendelse bliver endnu mere ambitiøse. Og det stiller krav - også til borgerne.

”Hvis vi skal nå målene, er vi afhængige af, at borgerne hjælper med at sikre en god kvalitet og volumen i det affald, vi skal afsætte til genanvendelse. Heldigvis oplever vi generelt, at de fleste gerne vil sortere og bidrage til et bedre miljø – især, når de får at vide, at der faktisk betaler sig”, siger Yvonne Amskov og har en opfordring:

”Sorter dit affald. Det gør faktisk en forskel. Er du i tvivl om hvordan, så tjek sorteringsvejledningen”

Sådan sorterer du 

 

Gå tilbage til nyheder