Gå til main indhold
20. juni 2019

Genbrugsshopping på Vestforbrænding

Vestforbrændings årlige sommerkonference løb af stablen torsdag d. 13. juni og vores 19 ejerkommuner var inviteret indenfor til en dag i genbrugens navn. Her kunne de mange gæster gå opdagelse i nogle af de spændende virksomheder og initiativer, som genbrugsverdenen har at tilbyde.

En sprudlende genbrugsscene

Genbrug er kommet på mode, og den miljøvenlige tendens kan spores i mange sektorer – repræsenteret på den sprudlende genbrugsscene er alt fra fødevarer til IT – og meget, meget mere. Det bugner med spændende miljøvirksomheder, og et lille udvalg var at finde på Vestforbrænding til årets sommerkonference, hvor de stod klar til at dele deres vision og virke med de mange gæster.

Is og IT

Ca. 41% af det mad, der ender som madaffald, er frugt og grønt. Modent, overskydende frugt er ellers perfekt til en sundere isvariant – og det har herrerne fra Bananas heldigvis opdaget. Vestforbrændings gæster blev introduceret for is, som er lavet på overskydende frugt fra supermarkederne, og dommen var ikke til at tage fejl af - frugtisen var lækker, cremet og så endda miljøvenlig.
Miljøvenlighed er også et grundvilkår for Blue City – et firma, som opkøber, renser og videresælger brugt IT til private forbrugere. Mobilens gennemsnitlige ”levetid” hos en privatforbruger er 18 måneder, selvom telefonen sagtens kan klare flere år i brug. Og det er denne hektiske udskiftningstendens, som Blue City vil gøre op med.

Kasseringskultur og forlænget levetid

Det er dog ikke kun telefoner eller andet IT, som vi har travlt med at erstatte med de nyeste versioner – mange hverdagsgenstande udskiftes pga. overfladiske mangler eller fejl. Så næste gang, at brødristeren driller, bør man slå et smut forbi den lokale Repair Cafe. Helt gratis og over hele landet, kan man finde praktisk dygtige ildsjæle, som sidder klar til at lave mindre reparationer på hverdagsgenstande. De simple reparationer forlænger levetiden på genstande, samtidig med at sætte fokus på forbrugsmønstre og den enorme kasseringskultur, vi har.
Forbrugsmønstre og kasseringskultur er også noget, som ARGO har sat fokus på. Forbrændingsanlægget i Roskilde driver flere genbrugspladser, hvor utallige genstande og materialer smides ud – ting, som er velegnet til direkte genbrug. Derfor har ARGO teamet op med studerende for at lancere ”Skraldefest” – en tilbagevendende begivenhed, som er et sandt skraldegilde. Borgere bydes velkommen på genbrugspladsen, og opfordres til at snuppe dét med, som de selv kan bruge. Derudover, er der sørget for god stemning og workshops og personale, som kan vejlede og inspirere borgerne med kreative genbrugsløsninger.

Oplæg og inspiration

De klassiske oplæg var også at finde på sommerens konference – foredrag som ”Fremtidens Genbrugsforbruger” skulle give gæster en forståelse af, hvordan fremtidens genbrug (måske) vil se ud. ”Kolding Genbruger - fra genbrugsplads til genbrugscenter” skulle vise, hvordan man omsætter genbrugsmaterialer.
De mange forskelligartet indslag blev præsenteret for at illustrere de mange facetter af genbrugsverden, samtidig med at sætte fokus på den imponerende fremdrift af hele genbrugssektoren.

Gå tilbage til nyheder