Gå til main indhold
7. maj 2020

Hent gratis kompost til haven

Der er gratis kompost at hente på din lokale genbrugsstation fra mandag den 11. maj til og med søndag den 21. juni.

Hvert forår kan haveejere hente gratis kompostmuld på genbrugstationer i Vestforbrændings opland. I år er kompostuddelingen desværre blevet forsinket pga. Corona, men nu kan få du igen få kompostmuld under neglene fra mandag den 11. maj. På grund af forsinkelsen, kan du hente kompost  frem til den 21. juni.  

Sidste år blev der hentet 6.097 ton kompost fra genbrugsstationerne i Vestforbrændings område. Den gratis kompost er lavet af havehave- og parkaffald fra genbrugsstationerne, som er blevet komposteret hos virksomheden, Gemidan.  

- Ved at omsætte haveaffaldet til kompost genbruger vi ressourcerne og recirkulerer næringsstoffer til naturen, siger Yvonne Amskov. - På den måde er vi med til at sikre en fornuftig udnyttelse af sparsomme råvarer, som for eksempel fosfor, der er en ressource, vi risikerer at få mangel på i fremtiden.

Gode råd om komposten

Komposten er meget næringsrig og skal altid blandes med jord eller sand. Hvis du sår eller planter i den rene kompost, risikerer du at ødelægge planten og svide dens rødder.

  • Græsplæne, urtehave og plantebed: Fordel 4-5 cm kompost ud over jorden og bland den med de øverste 10-15 cm jord/muld. Ønsker du en grønnere græsplæne, kan du med fordel ”topdresse” din plæne et par gange i løbet af sæsonen – dvs. blande 1/3 kompost med 2/3 fint sand og sprede blandingen i et tyndt lag 5-10 mm jævnt over plænen. Arbejd den herefter ned i bunden med en rive eller en kost.
  • Potter og kummer: Bland komposten med spagnum - ca. 1/4 kompost og 3/4 spagnum er optimal.
  • Vitamintilskud til de gamle planter: Gammel beplantning som træer, buske og stauder er ofte gået i stå, da jorden mellem planterne kan være tør og komprimeret. Fordel 4-5 cm ren kompost som topdækning omkring planten. Så får jorden tilført gødning og holder bedre på den sparsomme fugt, og efter få måneder vokser planterne igen. Komposten overholder alle lovpligtige grænseværdier og er behandlet, så den er fri for snegleæg og ukrudtsfrø.

Se skema med næringsværdier i komposten


 

Gå tilbage til nyheder