Gå til main indhold
14. januar 2020

Nyt undervisningsforløb om plastikaffald

Du behøver ikke at tage til Vestforbrænding i Glostrup for at gøre dine elever klogere på affald og sortering. Genbrugsstationer i hele Vestforbrændings område tilbyder undervisningsforløb for skoleelever fra 0.–9. klasse. Og på Ballerup Genbrugsstation kan eleverne som noget nyt blive eksperter i at sortere plast.

Plast er ikke bare plast

Hvor skal den slidte gummistøvle hen, og hvad med margretheskålen og shampooflasken? Det er ikke nemt at sortere på genbrugsstationen, hvor der er hele seks forskellige containere til plast. Det er grunden til, at Vestforbrændings formidlingcenter har taget initiativ til et nyt undervisningsforløb om plast. Det fortæller Formidlings- og udviklingskonsulent Petar Granik, som har været med til at udvikle det forløb, som medarbejderne på genbrugsstationen nu underviser lokale skolebørn i.


Styr på sorteringen

”Eleverne tager typisk selv plastikaffald med, som de skal sortere. Det gør de bl.a. ved at putte det i vand. Der en nemlig forskel på vægten afhængigt af typen”, forklarer Petar og fortæller, at eleverne også lærer andre metoder til at skelne plast fra hinanden, bl.a. mærkning, hårdhed og brugssituation. ”Sorteringen er en forudsætning for, at vi kan genanvende plasten, for der er stor forskel på, hvad de forskellige plasttyper kan bruges til”, forklarer Petar og tilføjer, at eleverne til sidst kværner plasten til granulat, så den er helt klar til at blive genanvendt.

Besøget byder også på en rundtur på genbrugsstationen, hvor eleverne kigger nærmere på containerne til plast og får at vide, hvad der hører til hvor: ”Her er det tydeligt at se på indholdet, at det ikke er alle besøgende, der har lige godt styr på sorteringen”, siger Petar og peger på en gul vandslange, der er røget i containeren til hård plast.  Han understreger, at der heldigvis altid er hjælp at hente hos medarbejderne på genbrugsstationen. Og at børnene forhåbentlig kan guide forældrene i retning af den rigtige container, næste gang de skal på genbrugsstationen.


Besøg din lokale genbrugsstation

Alle Vestforbrændings ejerkommuner tilbyder besøg på en genbrugsstation, dog er det indtil videre kun Ballerup, som har et særligt forløb om plast.

På besøget for 0.-6. klasse får eleverne indblik i hverdagens affald, og i hvordan det kan genanvendes. De møder medarbejdere, der tager hånd om vores affald på genbrugsstationerne og sikrer, at det kommer det rigtige sted hen. Samtidig lærer de, hvorfor det er vigtigt at sortere affaldet og ser eksempler på produkter, som er lavet af genbrugsmaterialer.

Forløbet for 7.- 9. klasse er et digitalt undervisningsforløb, hvor eleverne via en app og film med en kendt youtuber bliver introduceret til viden om klima, miljø og genanvendelse. På genbrugsstationen skal eleverne rundt til forskellige containere og indsamle dokumentationen via app’en.

Læs mere og book besøget 0.- 6. klasse

Læs mere og book besøget 7.- 9. klasse

Gå tilbage til nyheder