Gå til main indhold

Røglugt fra anlægget: Vi har problemer med udsugningen på det ene anlæg. Vi arbejder på at løse problemet hurtigst muligt.  

Sådan sparer du på energien

Få enkle huskeregler kan spare både penge og energi. Her får du tips og tricks til, hvordan du kan spare på energien derhjemme.

Kvinde vasker hænder ved køkkenvask

Læs vores otte tips

1. Udnyt din fjernvarme fuldt ud

Fjernvarme er den mest miljøvenlige opvarmningsform – og så er det ofte en billig løsning. For at udnytte fjernvarmen så effektivt som muligt er det bedst, at vi får koldt vand tilbage fra dig. Du kan selv tjekke ved at mærke efter på din radiator. En tændt radiator skal helst være varm foroven og kold forneden. Jo køligere radiatoren er forneden ved det udgående fjernvarmerør, desto billigere bliver varmen også for dig.

tegning af hus og fjernvarmeværk med pile mellem

2. Luft ud for fulde gardiner - og luk for varmen imens

Luft kraftigt ud i din bolig - også selvom det er koldt udenfor. Et udluftet rum har lav fugtighed, og er derfor meget lettere at varme op. Luft ud én gang om dagen med alle vinduer og gennemtræk i 10 minutter. Husk at lukke for termostaterne imens. Det fornyer luften, uden at vægge og møbler bliver kolde.

tegning af vindue

3. Stil termostaterne ens - start på ”3”

Uanset hvilken temperatur du foretrækker, er det vigtigt, at alle termostater i samme rum står på det samme. Når du skruer op på ”3”, svarer det almindeligvis til 21 graders varme, hvilket er normal stuetemperatur. Tænk over, at hver ekstra grad øger dit energiforbrug med mindst 5 procent.

tegning af termostat

4. Tænd alle rummets radiatorer - ikke kun den, du sidder ved

Du sparer intet ved kun at tænde en enkelt radiator i rummet og slukke de andre. En enkelt radiator på fuldt blus bruger ofte mere varme end fire radiatorer på kvart kraft. Du udnytter din fjernvarme mest effektivt ved at bruge alle radiatorerne. Gem heller ikke en radiator bag sofaen. En radiator skal være tændt, have luft omkring sig og må ikke tildækkes.

tegning af radiator

5. Luk døren til soveværelset - og til de andre kolde rum

Vi kan godt lide, at stuen er varm og soveværelset lidt køligere. Husk derfor at lukke døren mellem rum med forskellige temperaturer. Så udnytter du varmen mest effektivt. De fleste sover bedst ved 17 grader, hvilket svarer til at stille termostaten på ”2”.

tegning af dør

6. Vi anbefaler 16 grader - det er bedst for dine rum

Som tommelfingerregel anbefaler vi mindst 16 grader i alle rum. Under 14 grader risikerer du at få problemer med fugt og fugtskader. Du sparer næsten ingenting, hvis du slukker varmen helt om natten. For om morgenen, når du så atter skruer op, belaster du fjernvarmeværket, som må bruge dyre og dårligere energikilder for at følge med.

tegning af hus med tallet 16 grader over

7. Brug bruser og opvaskebalje - og spar på det varme vand

Der bruges hele 125 liter vand på et fyldt badekar, mens 5 minutter under bruseren kun koster 45 liter vand. Tænk over, hvor du kan spare på det varme vand. Brug opvaskebaljen i stedet for at vaske op under rindende vand. Indstil dit varmtvandsbeholder, så det varme vand ikke overstiger 55 grader.

tegning af tændt brusehoved

8. Aflæs måleren - mindst én gang om måneden

Måleren giver overblik over dit forbrug og afslører eventuelle udsving. Derfor er det en god idé at tjekke den jævnligt. Måleren vil afsløre en defekt ventil eller utætheder i systemet, selvom der normalt ikke er problemer med fjernvarmen. Kontakt dit fjernvarmeselskab, hvis du konstaterer uregelmæssigheder ved dit forbrug eller med din måler.