Gå til main indhold

Gratis kompost

Du kan hente gratis kompostmuld på genbrugsstationerne hvert forår. I Frederiksværk og Hundested kan du hente kompost hele året. I 2022 kan du hente gratis kompost fra den 1. april til den 15. maj.

Kvinde hælder kompost over plante


Genbrug af ressourcer

Komposten er lavet af alt det haveaffald, borgerne har afleveret på genbrugsstationen og i andre haveaffaldsordninger gennem det sidste års tid. Komposten er blevet komposteret hos Gemidan, som er specialiseret i bl.a. miljøteknik og genanvendelse. Ved at omsætte haveaffaldet til kompost, genbruger vi ressourcerne og recirkulerer næringsstoffer til naturen.

NB: Husk at medbringe din egen skovl og at holde god afstand til andre . For at mindske smittefaren er alle skovle og koste fjernet fra genbrugsstationerne.


Gode råd om komposten

Komposten er meget næringsrig og skal altid blandes med jord eller sand. Hvis du sår eller planter i den rene kompost, risikerer du at ødelægge planten og svide dens rødder.

  • Græsplæne, urtehave og plantebed: Fordel 4-5 cm kompost ud over jorden og bland den med de øverste 10-15 cm jord/muld. Ønsker du en grønnere græsplæne, kan du med fordel ”topdresse” din plæne et par gange i løbet af sæsonen – dvs. blande 1/3 kompost med 2/3 fint sand og sprede blandingen i et tyndt lag 5-10 mm jævnt over plænen. Arbejd den herefter ned i bunden med en rive eller en kost.
  • Potter og kummer: Bland komposten med jord eller sand - ca. 1/4 kompost. 
  • Vitamintilskud til de gamle planter: Gammel beplantning som træer, buske og stauder er ofte gået i stå, da jorden mellem planterne kan være tør og komprimeret. Fordel 4-5 cm ren kompost som topdækning omkring planten. Så får jorden tilført gødning og holder bedre på den sparsomme fugt, og efter få måneder vokser planterne igen. Komposten overholder alle lovpligtige grænseværdier og er behandlet, så den er fri for snegleæg og ukrudtsfrø.

Se skema med næringsværdier i komposten

Læs artiklen "Hvad er kompost"

Fakta