Gratis kompost
Du kan hente gratis kompostmuld på genbrugsstationerne hvert forår. I 2023 kan du hente gratis kompost fra den 24. marts til den 4. maj.

Genbrug af ressourcer
Komposten er lavet af alt det haveaffald, borgerne har afleveret på genbrugsstationen og i andre haveaffaldsordninger gennem det sidste års tid. Ved at omsætte haveaffaldet til kompost, genbruger vi ressourcerne og recirkulerer næringsstoffer til naturen.
Komposten er blevet komposteret hos Gemidan, som er specialiseret i bl.a. miljøteknik og genanvendelse.
Gode råd om komposten
Komposten er meget næringsrig og skal altid blandes med jord eller sand. Hvis du sår eller planter i den rene kompost, risikerer du at ødelægge planten og svide dens rødder.
- Græsplæne, urtehave og plantebed: Fordel 4-5 cm kompost ud over jorden og bland den med de øverste 10-15 cm jord/muld. Ønsker du en grønnere græsplæne, kan du med fordel ”topdresse” din plæne et par gange i løbet af sæsonen – dvs. blande 1/3 kompost med 2/3 fint sand og sprede blandingen i et tyndt lag 5-10 mm jævnt over plænen. Arbejd den herefter ned i bunden med en rive eller en kost.
- Potter og kummer: Bland komposten med jord eller sand - ca. 1/4 kompost.
- Vitamintilskud til de gamle planter: Gammel beplantning som træer, buske og stauder er ofte gået i stå, da jorden mellem planterne kan være tør og komprimeret. Fordel 4-5 cm ren kompost som topdækning omkring planten. Så får jorden tilført gødning og holder bedre på den sparsomme fugt, og efter få måneder vokser planterne igen.
Komposten overholder alle lovpligtige grænseværdier og er behandlet, så den er fri for snegleæg og ukrudtsfrø.
Husk at medbringe egen skovl og beholder, når du henter kompost på genbrugsstationerne.
Fakta
- I 2023 hentede borgerne 7.353 tons kompost
- Uddelingen sker hvert år over seks uger i foråret
- Se oversigt over Vestforbrændings genbrugsstationer
- Se oversigt over næringsværdier i komposten