Gå til main indhold
1. marts 2021

Virksomhed høster gevinster med fjernvarme fra Vestforbrænding

Haldor Topsøe i Lyngby har med succes skiftet gasvarmen ud med fjernvarme fra Vestforbrænding. Det giver store fordele for både klima og pengepung. Samtidig er det nye fjernvarmeanlæg nemmere at servicere – og så har det tilmed været stort set uden omkostninger for virksomheden. ​​​​​​​

Sikkert i mål med fjernvarme

Haldor Topsøes konvertering fra gasvarme til fjernvarme udspringer af Lyngby-Taarbæk Kommunes samarbejde med Vestforbrænding siden 2013 om udvidelse af fjernvarmenettet. Virksomheden er en del af tredje etape, som blev afsluttet ved årsskiftet og omfatter områder ved Bondebyen, Rørdamshave, Ravnholm, Lundtofte og Lyngby Stadion.


”Arbejdet har taget halvanden år, og der er lagt fire kilometer rør. Det har været et omfattende gravearbejde, som bl.a. har været udfordret af, at vi skulle krydse lokalbanen. Men på trods af udfordringer, er vi kommet i mål til tiden og har kun fået få enkelte klager fra borgerne. Og fra Haldor Topsøe, har vi heldigvis kun fået rosende ord,” siger driftsleder Anette Hejnfelt Strandberg fra Vestforbrænding og understreger, at den fortjeneste tilfalder Vibeke Brask Kristoffersen, der har været projektleder for den interne kundeinstallation og VVS-tekniker Dragan Dimitrijevic, der har haft den løbende dialog med kunden og har fundet løsninger på små og store udfordringer.

Ken Jensen fra Facility Management hos Haldor Topsøe bekræfter, at samarbejdet med både Vestforbrænding og underleverandørerne er gået rigtig godt:

”Alle har gjort, hvad de kunne for at hjælpe. F.eks. har vi mikroskoper og gaskompressorer, som ikke kan tåle rystelser. Og så kan det være svært at lave gravearbejde og piloteringer. Men der blev fundet løsninger og alle aftaler blev overholdt.”, siger Ken og fortæller, at der bl.a. blev brugt en el-gravemaskine, fordi den ikke ryster så meget og ikke laver udstødningsgas, der kan forstyrre i laboratorierne.


Vinder på flere parametre

Der er ifølge Ken Jensen ingen tvivl om, at Haldor Topsøe har vundet med konverteringen til fjernvarme.

”Vi har et samlet varmeforbrug på ca. 14.000 MWh, og med fjernvarme sparer vi årligt ca. 2000 ton CO2, hvilket svarer til udledningen fra omkring 780 parcelhuse. Og så falder varmeregningen også en del”, siger Ken Jensen og fortæller, at det langt fra er de eneste fordele.

Alle større virksomheder, der konverterer til fjernvarme fra Vestforbrænding får nemlig nye fjernvarmeunits og stikledninger uden omkostninger. Også Haldor Topsøe. Det betyder, at Kens arbejde er blevet nemmere, når han skal servicere varmeanlæggene på de seks forskellige adresser - som han i øvrigt cykler rundt til.

”Før havde vi 13 gaskedler, hvoraf fem skulle udskiftes inden for en nærmere fremtid. Og så får vi i stedet seks nye anlæg, som er meget nemmere at overvåge, styre og vedligeholde. Det kan jeg kun være glad for”, siger Ken og tilføjer, at det også er frigivet en del plads med de nye installationer, som kun fylder omkring en tredjedel.

På intet tidspunkt under udskiftningen af anlæggene har Haldor Topsøe manglet varme, men inden projektet overhovedet startede, var der faktisk problemer.

”Pludselig var en gaskedel utæt, og det var meget kritisk for arbejdet i vores laboratorier. Vi var lidt på spanden. Dragan fra Vestforbrænding hjalp os hurtigt med en mobil kedel – og vi sparede samtidig 200.000 kroner”, siger Ken Jensen og tilføjer: ”Det er da god service”

 

En af de seks fjernvarmeunits, som Haldor Topsøe har fået installeret.


Mere fjernvarme til Lyngby

Nogenlunde samtidig med at tredje etape blev afsluttet med 35 storkunder, herunder Haldor Topsøe, blev næste etape godkendt i kommunalbestyrelsen. I alt 32 nye kunder - primært større boligforeninger i etagebyggerier i Lundtofte - skal konverteres fra gas og olie til fjernvarme. Projekteringen er i gang, og selve gravearbejdet starter efter planen i juni 2021. Vestforbrænding står for alle de interne installationer og har eksterne leverandører til anlægsarbejdet.

”Der er ingen tvivl om, at vi også fremover får masser at se til i Lyngby-Taarbæk Kommune. Vi ser frem til at fortsætte det gode samarbejde og sikre billig og klimavenlig varme til endnu flere virksomheder og borgere,” siger Anette Hejnfelt Strandberg.

Gå tilbage til nyheder