Matomo noscript

Mad- og drikkekartoner | Vestforbrænding
Mad Drikkekartoner Stop Motion video

Mad- og drikkekartoner

Bliv klogere på, hvad der skal sorteres som mad- og drikkekartoner, hvordan mad- og drikkekartoner bliver genanvendt og meget mere.

Mad- og drikkekartoner piktogram

Hvad er mad- og drikkekartoner?

Vi opbevarer en lang række fødevarer i kartoner. Mad- og drikkekartoner kan f.eks. være:

  • Mælke- og yoghurtkartoner
  • Kartoner til drikke f.eks. juice og saft
  • Kartoner til mad f.eks. flåede tomater, bønner og saucer

Den gennemsnitlige dansker smider rigtig mange kartoner ud på et år, så der er et stort potentiale i at genanvende de forskellige materialer, som mad- og drikkekartonerne består af. 

To hænder på en mælkekarton, der skal foldes

Tøm og fold

Når du sorterer dine mad- og drikkekartoner, skal du tømme dem for indhold. Det er nok at hælde eller skrabe resterne ud. Hvis du bruger vand til at få det sidste yoghurt ud, så brug kun lidt og koldt vand (evt. opvaskevand).

For at dine mad- og drikkekartoner ikke fylder for meget i beholderen, er det en god idé at folde dem sammen. Hvis der er et skruelåg på, så skru det af.

Video om mad- og drikkekartoner

Se, hvad der sker med dine mad- og drikkekartoner, når du sorterer dem til genanvendelse.

Mad- og drikkekartoner
Mad og drikkekartoner, række af affaldsspande, genbrugsstation, genanvendelse

Det sker med dine mad- og drikkekartoner

Mad- og drikkekartoner består typisk af papir på ydersiden og en plastfolie på indersiden.

Man skiller de to materialer fra hinanden ved at opløse fibrene i papiret og si plastfolien fra. 

Den grødagtige papirmasse der er tilbage, bliver kørt ud på store ruller og tørret - og så er det klar til at blive til ny kartonemballage til f.eks. morgenmadsprodukter.

Plasten bliver kørt til et plastgenanvendelsesanlæg.

Spørgsmål 1 ud af 3

Har du styr på dine mad- og drikkekartoner?

Ved du, hvad du skal sortere som mad- og drikkekartoner og hvad du ikke skal? Test din viden om mad- og drikkekartoner her.

Læs også om